talvi tulossa

Varaudu talveen kotona

talvi tulossa

Varmista tulisijan turvallisuus

Talvella puulla lämmittäminen on mainio keino säästää lämmityskuluissa, ja iloinen tuli takassa tai leivinuunissa luo myös aivan oman tunnelmansa kotiin. Viimeistään lämmityskauden käynnistyessä kunnolla kannattaa vielä varmistaa, että tulisijat on nuohottu viimeisen vuoden sisällä, ja että polttopuita on varattu riittävästi talven varalle. Tulisijoissakin voi olla eroja, joten jos olet vasta muuttanut uuteen kotiin ja vasta opettelet käyttämään leivinuunia tai takkaa, on hyvä opetella tuntemaan oman tulisijan ominaisuudet. Jos saatavilla on käyttöohjeet, lue ne läpi huolellisesti.

Tarkista häkä- ja palovaroittimet

Toimivat häkä- ja palovaroittimet ovat oleellinen osa kodin turvallisuutta. Talvikausi on paitsi puulämmityksen, myös kynttilöiden polttamisen aikaa, joten nyt on hyvä aika tarkistaa, että häkä- ja palovaroittimien patterit ovat kunnossa ja varoittimia löytyy kotoa riittävästi. Palovaroittimia tulisi olla asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60m2 kohden vähintään yksi kappale. Varustaudu myös asianmukaisilla alkusammutusvälineillä ja pidä ne kunnossa säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkista myös lukot, kiristä löystyneet ovenkahvat ja -nupit.

Tarkista lämmityslaitteet

Tarkista lämmityslaitteet. Tarkistuta lämmityslaitteet asiantuntijalla säännöllisesti. Tarkista ja ilmaa myös patterit tarvittaessa. Pidä patterien edusta vapaana, niin lämpö pääsee kiertämään esteettömästi huoneessa.

Huolla ilmalämpöpumppu

Myös ilmalämpöpumppu kaipaa säännöllistä huoltoa toimiakseen tehokkaasti. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa noin kuukauden välein, ja ulkoyksikön ympäristö on pidettävä vapaana pudonneista lehdistä ja muista roskista. Isommat huollot ja korjaukset on aina syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Muista noudattaa lämpöpumpun huollossa laitevalmistajan omia ohjeistuksia. Tarkista myös ilmanvaihdon toimivuus ja säädä laitteet talviasentoon tarpeen mukaan.

Tarkista pihavalaistus

Muista tarkistaa, että pihavalaistus on toimiva ja kattaa pihan tärkeimmät kulkuväylät. Pimeä piha ja yöpakkasten liukastamat kulkuväylät ovat riskialtis yhdistelmä. Muista myös hiekoittaa kaikki pihan tärkeimmät kulkureitit.

Puhdista rännit ja vesikourut

Puhdista rännit ja vesikourut lehdistä ja roskista. Varmista ettei kouruihin jää tukkeutumia ja että vesi pääsee virtaamaan niissä esteettömästi pois päin talosta. Tarkista, että salaojat vetävät.Selvitä, missä ritilä- ja sadevesikaivot sijaitsevat. Ne kannattaa pitää auki, jotta vesi pääsee ritiläkaivoihin, eikä esimerkiksi sokkelin juureen.

Pese ikkunat

Pese ikkunat ennen kylmän tuloa. Pakkasella se on aina vaikeampaa.

Katto ja läpiviennit

Tarkista samalla katon kunto ja erityisesti katon läpiviennit, kuten antennien kiinnitys.

Estä pieneläinten pääsy taloon

Jos sinulla on kellari tai vintti, tarkista, ettei siellä ole aukkoja, josta pieneläimet tai linnut voivat päästä taloon sisään. Esimerkiksi linnut menevät pienistäkin aukoista sisään etsimään lämmintä talvipesää.

Tarkista viemäriputket

Varmista, ettei putkissa ole heikkoja kohtia joihin pakkanen ja vesi voivat aiheuttaa vahinkoja.

Tee suunnitelma säiden vaihtelun varalle

Harkitse lisäeristystä ja lisälämmönlähdettä, jos talosi on kesällä kuuma ja talvella kylmä.

Pidä vesimittari lämpimässä

Vesimittarin tulee sijaita tilassa, jossa lämpötila ei pääse laskemaan alle nollan rajan. Jos vesimittari on jäätymäisillään, voit tilapäisesti käyttää hiustenkuivaajaa jäätymisen estämiseksi. Vesimittarille sopiva lämpötila on viiden asteen tuntumassa. Haljennut lasinäyttö vesimittarissa viittaa jäätymiseen. Kerran jäätynyttä vesimittaria ei kannata itse sulattaa vaan pyytää apuun ammattilainen, sillä vesimittari on saattanut rikkoutua. Vioittunut mittari voi johtaa vesivahinkoon.

Valuta vettä säännöllisesti

Valuta vesinoroa hanasta tai käytä vettä säännöllisesti. Virtaava vesi ei jäädy helposti. Astetta varmempi tapa jäätymisen ehkäisemiseksi on asennuttaa lämpövastukset putkien sisään. Putkien sisällä kulkeva johdin pitää veden sulana ja lisää lämpövastusta sitä mukaan, kun pakkanen kiristyy.

Kiinteistöä ei käytetä talven aikana

Jos kiinteistöä ei käytetä talven aikana, kannattaa vedenjakelu seisauttaa pääsulusta. Vaikka putki halkeaisi talven aikana, vettä ei pääse tulvimaan rajattomasti. Harkitse myös vesivuotohälyttimen hankkimista. Saatavilla on malleja, jotka lähettävät hälytyksen suoraan puhelimeen.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *